Asijský streetfood od Tamarind Tree - z Himalájí na váš stůl

Fakt, který i Češi postupně objevují - asijská kuchyně je jedna z nejlepších, navíc vesměs ze zdravých a čerstvých surovin. Když se k tomu přidá autentický prodej přímo z ulice, málokdo odolá.

Malvína a Ladislav milují cestování, především po všech koutech Asie. Jejich koníček je zároveň obživou, za hranicemi naší země objevují dosud neznáme pokrmy, které nám pak servírují pod vlajkou projektu TamarindTree. Zatímco Ladislav se věnuje všemu, co souvisí s jídlem, Malvína má na starosti plánování, marketing a administrativu.

Na otázky ohledně společných gastro aktivit nám odpověděla Malvína.

Jak celý koncept TamarindTree vzniknul a kdo za ním stojí? 

„Projekt TamarindTree vznikl před třemi lety, kdy se Láďa Dvořák rozhodl, že si chce splnit sen a svou milovanou asijskou kuchyni vařit i lidem na ulici. Bez dluhů a závazku, jen s tím, co měl.

Do té doby si prošel spoustou kuchařských pozic - od rodných Krkonoš a tradičního českého jídla až po asijskou kuchyni v Mandarin Oriental. Před rozjezdem TamarindTree dělal šéfkuchaře v jednom 4* hotelu, kde se to zlomilo. Láďa se rozhodl, že chce pracovat sám na sebe a mít vlastní kuchyň. 

Kamarád mu sestrojil vozík na kolečkách pro napařování dim sum knedlíčků a začátek plnění snu byl na světě. Tvrdou prací a díky šikovným lidem se postupně TamarindTree rozrostl. Máme kolem sebe skvělý tým - 4 kuchaře, včetně jednoho z Anglie, a spousty kamarádů, bez kterých bychom se neobešli. Pronajali jsme větší kuchyň na přípravy, díky čemuž zvládáme být i na dvou akcích najednou.

Znalosti asijské kuchyně čerpáme z velkého množství literatury a když je to jen trochu možné, tak i z cest po Asii. Poslední z výprav byla do Himalájí, kde jsme ochutnali všechny místní jídla, dovezli spoustu koření a také receptů, které se staly součástí našeho menu."

Co všechno vyrábíte a v čem jste dobří?

"Specializujeme se na asijskou kuchyni - převážně na čínské knedlíčky dim sum, které vyrábíme v různých podobách a chutích, dle sezónních surovin. Další naší specialitkou je bůčkové nebe - napařovaný bochánek s hoisin omáčkou, pečeným bůčkem, sladkokyselou okurkou a jarní cibulkou k tomu. Od chuťovek si rádi odskočíme ke curry a indické kuchyni nebo k nudlím na woku, případně polévkám (Ramen, Soto Ayam, všechny druhy vývarů s vlastními nudlemi apod.). Nikdy nezapomínáme ani na vegetariány a vegany, takže v každé nabídce se najde minimálně jeden pokrm, který je určen i pro ně."

Na jaké akce nejraději zajišťujete občerstvení?

"Dokážeme se přemístit, jak s oblibou říká náš Láďa, kamkoliv na tenhle svět. Každé místo je pro nás výzvou, rádi děláme catering venku (hlavně v létě), ale moc rádi navštěvujeme i všemožná nevšední místa. Dokážeme hostit akce od 10 až do 150 lidí. Jsme schopni být jeden den v prodejně luxusních hodinek a hned na to se přemístit na nějakou street food akci ven.

Máme v nabídce i trošku atypický catering v tom, že na vyloženě soukromých akcích a oslavách ani nepotřebujeme být a lidi si tu finální část dotváří samostatně. Vše uvaříme, zavakuujeme, zachladíme, přivezeme návod, jak vše spojit dohromady včetně fotek a finální zážitek i s trochou té přípravy zůstane na hostech." 

Co chystáte do budoucna?

"Právě pracujeme na rozšíření našeho týmu, protože všechno je v dnešní době o lidech. A během / koncem prázdnin hodláme rozjet i rozvážky obědů (zatím jen Praha 5, ale uvidíme, jak to půjde). Určitě se chceme i nadále objevovat na street food akcích, farmářských trzích a pokračovat v našem tak trochu atypickém cateringu."

Proč vaříte Asii a nepracujete třeba v bance?:)

"Asijská kuchyně je naší vášní, a to nejen kuchyně, ale i samotná kultura. Rádi cestujeme, získáváme znalosti z knížek a stále se nám daří nacházet další ještě nepoznané chutě, které v Česku nikdo nezná. A setkat se s lidmi přímo tváří v tvář je nejjistější a nejrychlejší zpětnou vazbou, kterou můžeme mít. Pokud někomu chutná, řekne nám to hned a pokud ne, víme hned, na co se zaměřit a na čem ještě zapracovat:)"

Hledáte nevšední catering pro vaši akci? Pište, volejte, rádi za vás vše domluvíme.

Publikováno 14. 6. 2018
Zajímavé informace o prostorech 1x za měsíc ve vaší schránce