24 / 11 / 2022

Flemming Laugesen: Emotivní vína a delikatesy

24 / 11 / 2022

Máme radost, že se s ním od nynějška budeme pravidelně setkávat v karlínském River City Prague, kde otvírá svůj první vlastní obchod s vínem pod názvem Flemming's. Podnik se už za pár měsíců bude profilovat jako vinný bar. Od 22. listopadu ho najdete na “piazze” mezi budovami Mississippi House a Missouri Park.

Flemming je rodák z Kodaně a v českých kuloárech uznávaný odborník na italská seriózní emotivní vína. Pečlivě vybrané produkty z malých rodinných vinařství dováží už dlouhá léta exkluzivně do Česka a zároveň dodává do vyhlášených restaurací pro gurmety. Flemming je milovníkem čokolády, dobrého jídla a velkým fanouškem řemeslných producentů, jejichž produkty mají přidanou hodnotu a maximálně odrážejí to nejlepší z daného místa.

Kvalitní víno podle něj spojuje lidi a probouzí emoce. Aby bylo víno emotivní, musí být vyrobeno ze zdravých hroznů vypěstovaných na zdravé půdě. V celém tom koloběhu hraje kromě specifických lokálních podmínek neméně důležitou roli člověk - opravdový zemědělec, který má touhu a vizi najít výjimečné místo, aby dal vzniknout výjimečnému produktu. “Brzy jsem začal pozorovat rozdíl mezi vinařem, který vyrábí víno v daném místě jen tak, a mezi těmi výjimečnými jedinci, kteří vyžadují genius loci."

Nabídka vinného baru a obchodu Flemming's je výsledkem dlouholetého cestování a poznávání osudové Itálie. Ono poznat kulturu a krajinu skrz na skrz v tak velké a pestré zemi, navnímat ji a najít ty konkrétní vinaře, mu zabralo dlouhých pětadvacet let a ještě zdaleka není u konce. “Víno nebylo nikdy tak dobré a zajímavé jako dnes. Víno, které dělá lidem radost, mění náladu a budí emoce, je potřeba, protože dnešní doba je extrémně rychlá a uspěchaná,” říká Flemming a dodává, že v jeho podniku neznají emotivní vína hranice.

Kromě italských vín, na která se především specializuje, u něj najdete ty nejlepší ryzlinky z Německa, z údolí řeky Mosely. Jako úplnou novinku zařadil do svého sortimentu první vinařství z Francie. “Když je víno opravdu kvalitní, tak chutná stejně dobře u nás v Praze jako v místě, kde se rodí,” uzavírá Flemming. Nekompromisní není jenom u vína, ale také u dalších potravin, které osobně vyžaduje pro přežití ve svém životě. Ve vinném baru a obchodě Flemming's najdete například jediné nehořké kakao a čokoládu na světě z afrického státu Sao Tome e Principe.