27 / 7 / 2022

Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky

27 / 7 / 2022

V River City jsem společně se SWAP Prague uspořádali první karlínský swap, kde jste od čtvrtka do neděle mohli vyměnit své nepotřebné kousky z domácnosti, oprášit šatník a vymódit se na léto tak trochu jinak a hlavně - udržitelně.

Swapy všeho druhu získávají na popularitě nejen v zahraničí, ale i v Česku. A není se čemu divit. Trend dlouhodobě udržitelného způsobu života pronikl i do módního průmyslu. Lokální móda, organická bavlna a recyklované materiály. Pár kvalitních kousků místo přeplněného šatníku oblečením na pár použití. Není ale nic tak udržitelného, jako to, když se starší kousky nevyhazují, ale znovu vrací do oběhu. Kultura second-hand a upcycling, která k nám proniká přes hranice z Berlína, na tomto principu staví svůj úspěch. Blešáky a vintage kousky za zlomek ceny v porovnání se zbožím z obchoďáků. Navíc s hřejivým pocitem, že člověk něco dělá pro planetu. To by šlo, ne?

Holky ze SWAP Prague tyto myšlenky posouvají ještě trochu dále. Na světě je přeci tolik nadbytečného oblečení a věcí, že už není potřeba za ně platit. A tak vznikla myšlenka swapu. Princip je jednoduchý. Nepotřebné, ale funkční kousky z domácnosti (primárně oblečení, ale například i šperky či hračky), donesete na swap a zdarma je nabídnete ostatním účastníkům. Na oplátku si můžete odnést libovolný počet kousků, které naopak nabízejí ostatní. Holky veškeré věci přeberou a vystaví tak, že si připadáte jak v nějakém designovém obchůdku na Letné. 

SWAP u řeky, jak jsme akci nazvali, se konal po dobu 4 dnů a doprovázel ho bohatý doprovodný program jako přednášky o udržitelné módě či nejrůznější workshopy. O hudbu a vychlazené drinky se postarali kluci z baru River Rink Summer a o super burgery foodtruck. I přes trochu aprílové počasí bylo na swapu celou dobu hodně rušno, lidé navzájem diskutovali a všichni si užívali pohodu u řeky, skvělou energii akce a ten hřejivý pocit, který ve vás swappování vyvolává. Pocit, že něco dává smysl. 

Celá akce se konala v rámci aktivace a culture & community managementu River City, který Dejsiprostor na míru řeší pro společnost CA IMMO, vlastníka celého komplexu moderních kancelářských budov. Cílem bylo kromě aktivace místní komunity poskytnou i zajímavý program a benefit pro firmy, které zde sídlí a lidi, kteří zde denně pracují. Podle reakcí všech zúčastnění se toto povedlo a my už se teď těšíme na plánovaný 2. swap u řeky, který by se měl vzhledem k velkému úspěchu akce konat ještě tento rok. 

Pokud i vy máte zájem o kulturní a komunitní management vašeho projektu či lokality, napište nám na ahoj@dejsiprostor.cz 

Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky Swapovali jsme staré kousky ze šatníku, tentokrát u řeky